?> Komt de neergang van Juventus door Cristiano Ronaldo?

Komt de neergang van Juventus door Cristiano Ronaldo?

Komt de neergang van Juventus door Cristiano Ronaldo?

Het verval van Juventus, een van de meest succesvolle Italiaanse voetbalclubs, is de afgelopen jaren een onderwerp van discussie geweest onder voetbalfans en analisten. Sommigen hebben de neergang toegeschreven aan het vertrek van oud-coach Massimiliano Allegri, terwijl anderen hebben gewezen op de vergrijzing van de club en het gebrek aan investeringen in jong talent. Een aanzienlijk aantal mensen heeft echter gesuggereerd dat de komst van Cristiano Ronaldo in 2018 de belangrijkste reden is voor de achteruitgang van Juventus.

Hoewel het verleidelijk is om Ronaldo, vijfvoudig Ballon d’Or winnaar en een van de grootste voetballers aller tijden, de schuld te geven van de ellende van Juventus, is de werkelijkheid veel gecompliceerder. Ronaldo werd door Juventus getekend met de verwachting dat hij hen zou helpen de UEFA Champions League te winnen, de meest begeerde clubcompetitie in het Europese voetbal, die ze sinds 1996 niet meer hebben gewonnen. Ronaldo deed dat in zijn eerste seizoen bij de club met cruciale doelpunten in de knock-outfase van de competitie.

De problemen van Juventus begonnen echter in het volgende seizoen, toen het in de kwartfinale uit de Champions League werd geknikkerd door een opkomend Ajax-team. Het team leed ook nederlagen tegen Atalanta en Sampdoria in de Serie A, waardoor ze uiteindelijk hun achtjarige greep op de Italiaanse titel moesten afstaan aan Inter Milan. Ronaldo’s prestaties dat seizoen waren nog steeds indrukwekkend, want hij scoorde 31 doelpunten in alle competities, waaronder een hattrick tegen Atletico Madrid in de Champions League Round of 16.

Het seizoen 2020-21 zag Juventus als vierde eindigen in de Serie A, hun slechtste competitieresultaat in meer dan tien jaar, en slaagde er opnieuw niet in de Champions League te winnen. Ronaldo’s prestaties in goedkope voetbaltenues waren echter nog steeds uitstekend, want hij scoorde 36 doelpunten in alle competities en won de Capocannoniere (topscorer) prijs in de Serie A voor de eerste keer in zijn carrière.

Dus, hoewel Ronaldo’s individuele prestaties niet minder zijn geworden tijdens zijn tijd bij Juventus, is het duidelijk dat zijn contract niet het gewenste effect heeft gehad op het wel en wee van de club. De problemen van Juventus zijn systemisch en hebben zich in de loop der tijd opgebouwd. Het vertrouwen van de club in ouder wordende sterren als Gianluigi Buffon, Giorgio Chiellini en Leonardo Bonucci heeft hen kwetsbaar gemaakt voor jongere, meer dynamische teams als Atalanta en Inter Milan.

Een ander probleem is het gebrek aan investeringen in jong talent. Hoewel ze de afgelopen jaren veelbelovende spelers als Dejan Kulusevski en Matthijs de Ligt hebben binnengehaald, hebben ze niet genoeg gedaan om een team voor de toekomst op te bouwen. Door dit gebrek aan een vooruitziende blik zijn ze achterop geraakt bij hun rivalen, die veel hebben geïnvesteerd in jong talent en daar nu de vruchten van plukken.

Kortom, hoewel de ondertekening van Ronaldo werd gezien als een spelbreker voor Juventus, is het duidelijk dat zijn aanwezigheid alleen niet genoeg is geweest om de onderliggende problemen van de club aan te pakken. De achteruitgang van het team is het resultaat van systematische problemen die zich in de loop der tijd hebben opgebouwd en die een aanzienlijke herziening vereisen om aan te pakken. Het is niet eerlijk om Ronaldo de schuld te geven van de achteruitgang van Juventus, maar het is ook duidelijk dat zijn contract niet het gewenste effect heeft gehad op het wel en wee van de club.

Freya

Laat je bericht achter