?> Juventus door de jaren heen: De belangrijkste gebeurtenissen die de club gevormd hebben

Juventus door de jaren heen: De belangrijkste gebeurtenissen die de club gevormd hebben

Juventus door de jaren heen: De belangrijkste gebeurtenissen die de club gevormd hebben

Juventus Football Club, meestal aangeduid als Juventus of gewoon Juve, is een van de meest succesvolle voetbalclubs in Italië en Europa. De club werd opgericht in 1897 en heeft sindsdien talrijke nationale en internationale titels gewonnen en enkele van de grootste spelers uit de geschiedenis van de sport voortgebracht. Hier volgen enkele belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van Juventus:

Oprichting en beginjaren (1897-1914)

Juventus werd opgericht op 1 november 1897 door een groep studenten van het Massimo D’Azeglio Lyceum in Turijn. De club speelde zijn eerste wedstrijd tegen Torinese en won met 1-0. In 1905 werd Juventus de eerste club in Italië die de zwarte en witte strepen gebruikte als officiële Voetbalkleding. Tijdens deze periode won de club vier Italiaanse kampioenschapstitels.

De komst van Giampiero Boniperti (1946-1961)

In 1946 kwam een jonge speler genaamd Giampiero Boniperti bij Juventus. Hij zou één van de grootste spelers in de geschiedenis van de club worden, met 182 doelpunten in 444 optredens. Boniperti leidde Juventus tijdens zijn carrière naar drie Serie A titels en twee Coppa Italia titels.

Het Trapattoni tijdperk (1976-1986)

In 1976 werd Giovanni Trapattoni de coach van Juventus en begon een van de meest succesvolle periodes in de geschiedenis van de club. Onder Trapattoni won Juventus zes Serie A titels, twee Coppa Italia titels en de UEFA Cup. Het team stond bekend om zijn gedisciplineerde en defensieve speelstijl, die “Catenaccio” werd genoemd.

De komst van Michel Platini (1982-1987)

In 1982 kwam de Franse middenvelder Michel Platini van Saint-Etienne naar Juventus. Hij werd al snel een fanfavoriet en hielp het team in zijn eerste seizoen de Serie A te winnen. Platini zou drie opeenvolgende Ballon d’Or awards winnen terwijl hij voor Juventus speelde, en hij leidde het team naar de Europacup finale in 1985.

Het Calciopoli schandaal (2006-2007)

In 2006 was Juventus verwikkeld in een schandaal rond wedstrijdvervalsing dat het Italiaanse voetbal op zijn grondvesten deed schudden. Bij het schandaal, bekend als Calciopoli, waren verschillende andere clubs betrokken, waaronder AC Milan en Lazio. Juventus werd schuldig bevonden aan poging tot beïnvloeding van de aanstelling van scheidsrechters, en werd gedegradeerd naar de Serie B en kreeg puntenaftrek voor het volgende seizoen. De club werd ook beroofd van hun Serie A titels van 2005 en 2006.

De terugkeer van Cristiano Ronaldo (2018-heden)

In 2018 schokte Juventus de voetbalwereld door de Portugese superster Cristiano Ronaldo te contracteren bij Real Madrid. Ronaldo had eerder vier Champions League-titels gewonnen met Real Madrid en werd algemeen beschouwd als een van de beste spelers ter wereld. Hij heeft zijn uitzonderlijke vorm voortgezet bij Juventus en hielp het team in zijn eerste twee seizoenen twee Serie A-titels te winnen.

Dit zijn slechts enkele van de belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van Juventus. De club heeft door de jaren heen veel ups en downs gekend, maar haar rijke geschiedenis en traditie hebben haar tot een van de meest iconische en succesvolle voetbalclubs ter wereld gemaakt.

Freya

Laat je bericht achter